De beste dierenarts

Dierenkliniek: definitie & voordelen

Dierenklinieken, ook wel eens aangeduid als dierenziekenhuizen of specialistenklinieken, zijn plekken waar je met je huisdier terechtkunt voor specialistische zorg voor je huisdier. In Nederland zijn er momenteel rond de 200 klinieken waar je voor specialistische dierenzorg terecht kunt. Maar waarvoor kun je bij een dierenkliniek allemaal terecht als er iets met je huisdier aan de hand is? En welke voordelen heeft een goede dierenziekenhuis of een kliniek te bieden?

Waarvoor kun je bij een dierenkliniek terecht?

Bij een kliniek voor dieren of dierenziekenhuis werken professioneel opgeleide dierenartsen, die allerlei dieren - met name huisdieren, maar ook veedieren -, onderzoeken en behandelen. Je kunt bij een kliniek terecht als je huisdier geopereerd moet worden, een vaccinatie nodig heeft of als er bepaalde klachten zijn waar je huisdier of je vee mee te kampen heeft.
In Nederland waren er in 2020 zo'n 8650 professionele dierenartsen actief, aldus cijfers van het CIBG Diergeneeskunderegister. Ongeveer 12 tot 14 procent van deze artsen is verbonden aan een dierenziekenhuis of een -kliniek. De rest van de dierenartsen werkt hoofdzakelijk als zelfstandig dierenarts.
Dierenartsen zijn professioneel opgeleid en mogen dieren alle zorg bieden die mogelijk is. Je kunt hierbij denken aan operaties, het toedienen van medicatie, vaccinaties geven of bepaalde therapieën aanbieden die een huisdier of vee kunnen helpen. Dierklinieken dienen niet alleen het belang van de dieren. Naast dierenwelzijn betekent een vakkundige behandeling en zorg voor dieren ook dat de volkshygiëne hier van profiteert. Gezondere dieren zijn gezonder voor mensen.

De voordelen van een kliniek inschakelen bij problemen met je huisdier

Als je hond, kat, paard of konijn te maken heeft met gezondheidsklachten, is dat allereerst triest voor het dier zelf. Dieren horen niet te lijden, maar een goed leven te hebben. Heeft je huisdier te kampen met een aandoening en last van pijn, dan is het zaak om zo snel mogelijk een kliniek of dierenziekenhuis in te schakelen om je huisdier te helpen. Het fijne aan dierenziekenhuizen en -klinieken is dat er in Nederland veel keuze is. Zo kun je kiezen voor algemene dierenziekenhuizen, maar ook voor specialistische klinieken. Dat zijn bijvoorbeeld klinieken die zich toespitsen op de behandeling van één diersoort, zoals honden of katten. Of die als veeartsenpraktijk gespecialiseerd zijn in vee zoals paarden, koeien of schapen.
Prettig aan een kliniek inschakelen als er iets met jouw troeteldier aan de hand is, is zeker ook de snelle en professionele hulp die je krijgt. Check van tevoren goed online hoe de kliniek(en) die je op het oog hebt beoordeeld wordt door eerdere klanten. Zo kun je voor jou en zeker voor jouw huisdier de beste keuze maken!

Wil je graag meer informatie? Bezoek dan de website van Dierenartsen Centrum Heerlen.


Delen